L’AVENC

Qué és l’Avenc?

Formació càrstica coneguda i buscada pels espeleòlegs. La forma que presenta aquesta cavitat, la fan perfecta per a la pràctica i ensenyament d’aquesta modalitat esportiva. Un avenc, amb almenys 200 metres de baixada, que durant dècades va ser la primenta profunditat de terres valencianes, i la tercera a nivell de tot l’Estat, conquistada el 1953 pel Centre Excursionista d’Alcoi.

Situació

Agafem el camí de la Serra i als 6 o 7 km aproximadament arribem a l’avenc, que es troba a la vessant N del barranc de l’Avenc, a uns 30 m del seu fons, entre pins. El camí passa entre uns bancals i fa un revolt a l’esquerra (a la dreta hi ha una serra, on veiem una pista ascendent, prop hi ha una xalet). Seguim el nostre camí i observem que a la nostra dreta apareix un barranc per on s’interna un camí que agafarem (la pista que portàvem gira poc després cap a l’esquerra i passa vora una granja). El camí passa vora unes casetes i acaba en una pinada vora l’Avenc, que es troba envoltat per una tanca que haurem de saltar si volem visitar la cavitat. El millor lloc per a saltar és l’angle situat a l’esquerra de la porta.

Descripció

Boca circular de més de 3 m de diàmetre que dóna a un pou de 99’5 m interromput als 76 m per una petita cornisa. A mitjan pou i desplaçant-nos horitzontalment, podem arribar a un tub vertical paral·lel. Arribem a la base del pou a la sala del Gos i a la fi a la sala de la Rata Penada, galeria de 35 m de llargària coberta de materials clàstics. Un nou pou de 49 m ens situa a la secció final, formada per un pendent descendent de 40 m de longitud; al final hi ha una petita saleta, a la qual accedim a través d’un petit ressalt. Aquesta sala no apareix a la topografia que donem ací, i potser afegeix una mica de profunditat.

Plànol