BARRANC DE LES FONTETES – FONT VELLA

L’acció erosiva de l’aigua al llarg de milers d’anys sobre el tap (la roca blana i grisenca que queda a la vista) ha format el barranc de les Fontetes com el coneixem actualment, amb un caixer ample i fondo i amb màrgens molt verticals, en els quals sovint es fan solsides per disgregació dels materials. El tap és també el responsable del color blanc tan característic de la terra que ocupa tota la part baixa de la Vall d’Albaida, la vall blanca.

 

La vegetació que trobem al barranc és resultat de l’acció humana al llarg dels anys, que ha acabat eliminant el bosc de ribera originari i aprofitant els terrenys resultants per al conreu. Les antigues hortes abandonades han sigut ocupades per oms i alguns rodals de xops que queden de les plantacions fetes en el passat.

Esbarzers i canyes han acabat esdevenint les plantes que més volum ocupen al barranc, si bé la llista d’espècies que hi creixen arriba a les 150 plantes entre herbes, arbusts i arbres. Trobem també fongs repartits entre el subsòl, l’escorça dels arbres i les roques.

 

Pel que fa a la fauna, en el paratge de la Font Vella trobem un ventall important d’aus en constant evolució al llarg de les estacions de l’any. Hivernants, residents, migrants… Des del Mirador dels ocells es poden observar algunes d’aquestes, com per exemple els cua-roges, gafarrons, negretes o el tord valencià.

Hi trobareu un itinerari que voreja pel sud el casc urbà de Quatretonda, amb una cava construida cap al segle XVII, un llavador i un paratge natural molt preuat pel seu valor paisagístic, històric o humà. El lloc on el quatretondí ha domesticat l’aigua amb qué cobrir les necessitats bàsiques d’aquest element, a més de convertir-lo en zona d’esplai, de trobada per als jocs i escapades infantils o les trobades de parelles joves. 

 

Podeu iniciar la ruta per l’accés des del Camí de les Fontetes fins que trobeu la senyalització cap a la Font Vella i després només caldrà seguir el camí.

Textos de Benavent, Oltra Benavent, J.E, Pons Alberola, E i Garrido Benavent, I.