SENDA DEL MOLLÓ

Senda del Molló


Longitud: 18 km
Duració aproximada:
4 h.
Desnivell: 300
m.

Senda PRV-172

Es tracta d’un itinerari que parteix del mateix casc urbà fins que arriba al paratge anomenat Collet de l’Anglès, situat a aproximadament 1200 metres de l’inici, on es converteix en una ruta circular amb indubtables atractius naturals, etnològics i paisatgístics. El seu caràcter d’antiga senda d’accés a la Serra li confereix un gran interés com a eix vertebrador i de connexió de la major part de les sendes de la Serra de Quatretonda, les quals complementen la PRV-172 amb un bon recull de variants per a recórrer, cadascuna amb les seues peculiaritats i atractius, oferint un ample ventall de possibilitats per visitar la nostra serra i passar una agradable estona en contacte amb la natura.

La senda s’inicia dintre del casc urbà, en el C/ Camí de la Serra, travessia de l’Avinguda del País Valencià (carretera Xàtiva – Gandia). Des d’ací enfilarem en direcció a la Serra pel camí que enllaça amb el Pla de Corrals, després de travessar tota la Serra de Quatretonda, anomenat Camí de la Serra.

A uns 400 metres de Quatretonda ens trobarem Els Corrals, antigues construccions rurals per al ramat d’ovelles i cabres, i deixarem el Camí de la Serra per enfilar cap amunt pel costat dels antics edificis i d’altres no tan antics (zona de segones residències, en el paratge conegut com a Solana o Cara-sol dels Corrals. Haurem caminat uns 1200 metres des de l’eixida quan, després d’haver deixat enrere l’última caseta i enfilar per una traçada ja de senda, arribarem al Collet de l’Anglés.

És en aquest punt on comença i acaba l’itinerari circular de la PR-172. Des d’ací haurem de triar: anar a l’esquerra i tornar per la dreta o al revés. En l’explicació que us fem a continuació agafem la primera opció: drecem cap al Molló i deixarem el Cara-sol de les Voltes per a la tornada.

Així doncs, des del Collet de l’Anglés anirem pujant a poc a poc fins aplegar prop del cim que dóna nom a la senda: El Molló (417 m), senyalitzat per un pal. Als 45 minuts de marxa arribarem al Corral de Banyeta, hui en runes, però que abans servia com a casa per a les persones i animals que treballaven les terres del voltant, les quals, com la resta de les taules de la Serra, tenen marges de pedra seca per a evitar l’erosió i sostenir la terra i els cultius. A 5 minuts del Corral de Banyeta ens creuarem amb la senda de l’Ombria de Torrella, que ve també del casc urbà però fent un altre itinerari. La deixarem a l’esquerra i seguirem ja cap avall fins el “Collao” on la senda torna a ser camí, que serveix per accedir a les cases i cultius del voltant. Seguint el Camí del “Collao” arribarem de nou al Camí de La Serra.

A pocs metres del creuer trobarem l’àrea recreativa del Pla dels Engolidors que ens donarà l’oportunitat d’omplir les cantimplores d’aigua i descansar una mica abans de continuar fins l’emblemàtica Casa de La Bastida, instal·lació propietat de l’Ajuntament que ofereix els seus serveis com a Alberg de Turisme Rural per a colles d’amics i amants del contacte en la natura i també com a Aula de Natura per a grups escolars.

Després de deixar enrere aquest antic corral de ramat recuperat per a usos turístics i didàctics, en 5 minuts estarem davant del pal que ens indica l’eixida del Camí de la Serra. Si seguim pel camí podrem arribar, uns 200 metres més enllà, a l’inici de la Senda de l’Escaló, un itinerari circular molt interessant.

Des d’aquest punt del Camí enfilarem de nou la senda que, convertida una mica més amunt en pista forestal, ens durà a la Cava de la Falaguera, forat de 25 metres de fondària excavat a mà en la roca, on mai no falta l’aigua. Allà podrem parar a descansar, beure aigua acabada de nàixer i recuperar l’alè després de la forta pujada que haurem fet. Una mica abans d’arribar-hi, haurem deixat enrere l’enllaç amb la Senda dels Cossis que surt cap a la dreta passant per una zona de bancals.

La Casa del Tio Honorio està a tan sols 10 minuts de la Cava de la Falaguera. Esta caseta servia de casa a l’últim herbolari autèntic de Quatretonda.

En este lloc el Tio Honorio feia les fórmules i arreplegava les herbes que després portava als pobles dels voltants per a curar infinitat de malalties. Una vegada davant la casa. si anem cap a l’esquerra, seguint la pista forestal, podrem recórrer la Senda de les Caigudes de Pinet. Per a seguir el PRV-172 anirem cap a la casa i, per l’esquerra de la construcció, enfilarem per la vora del barranc cap amunt fins arribar al Pla de Penya, des d’on podrem veure la Vall d’Albaida, el Benicadell, la Safor, el Puig Campana i la Valleta de Pinet.

En mig del Pla de Penya, arribarem a l’encreuament que connecta amb la Senda de les Caigudes de Pinet baixant cap al Collet de l’Aire. Agafarem a la dreta per l’itinerari que passa pel Carasol de l’Avenc i que també connecta amb la Senda dels Cossis i la Senda del Barranc dels Conills.

Al cap duna estona de baixada, la PRV-172 arriba al Collet de Toni on té una nova connexió amb la Senda del Barranc dels Conills. Una mica més endavant es converteix en camí després de passar per la Casa de Juan Emilio i creuar-se amb la Senda de l’Avenc en el trajecte que duu a la Fonteta de l’Avenc, al mateix Avenc de Quatretonda i al Collet de l’Aire.

Després de deixar a l’esquerra la Senda de l’Avenc i caminar 10 minuts tornem a enllaçar amb el Camí de la Serra en el paratge conegut com La Febra. Seguirem uns 100 metres pel camí i deixarem enrere l’encreuament amb el Camí del Pla dels Arenals, que és una nova connexió amb la Senda de l’Avenc que baixa des del Collet de l’Aire pel Pinar de l’Avenc. Uns metres més endavant enfilem a la dreta cap amunt pel camí d’accés a la Caseta de Miquel, abandonant de nou el Camí de la Serra. Després d’una lleugera pujada podrem reprendre la senda que, crestejant el Cara-sol de les Voltes, ens permetrà gaudir d’unes fabuloses vistes sobre la Vall d’Albaida, amb Quatretonda als nostres peus. Des d’ací arribarem en uns minuts al Collet de l’Anglès, punt d’inici del tram circular.